Десет водещи ИТ тенденции през 2015 година

Достъпът до интернет и ползването на функции, които някога бяха свойствени само на персоналните компютри, днес това е възможно от всякакви устройства

Достъпът до интернет и ползването на функции, които някога бяха свойствени само на персоналните компютри, днес това е възможно от всякакви устройства

Анализаторската компания Gartner разкри десет технологични тенденции, които ще доминират в ИТ света през 2015 година. Сред тях са интернет на нещата, триизмерният печат, бизнес анализите и др., стана ясно от форум на компанията в Орландо.

Повсеместни компютърни изчисления. Достъпът до интернет и ползването на функции, които някога бяха свойствени само на персоналните компютри, днес е възможно от устройства с различни форми, размери и начини на взаимодействие с потребителите. Ще се засилва фокусът върху удовлетворяване на нуждите на мобилния потребител.

„Интернет на нещата” (IoT). Анализаторите от Gartner препоръчват на компаниите да обърнат внимание на използването на сензори и различни свързани устройства, които заедно с облачните услуги могат да ги направят много по-ефективни и да им спестят сериозни разходи.

Триизмерен печат. Тази технология съществува от десетилетия, но масовото й навлизане започва едва сега. Отпечатването на обемни предмети може да се приложи в много предприятия. По данни на Gartner, през 2013 г. крайните потребители са похарчили за 3D принтери около 87 млн. долара., а в корпоративния сектор тази сума възлиза на 325 млн. долара. Продажбите на 3D принтери ще нараснат с 98% през следващата година.

Анализ. Задълбоченият анализ на данните, постъпващи от най-различни източници, разширява значително възможностите за монетизиране на бизнеса и позволява внедряване на услуги, които отговарят на интересите и изискванията на потребителите.

Контекстни системи. Вградената интелигентност в съчетание с анализ на данните ще позволят на системите да разбират окръжаващата ги среда и да реагират адекватно. Разбирайки контекста на заявката от страна на потребителя, приложенията не само прецизират своя отговор, но и регулират колко информация да доставят на потребителя, като така значително опростяват сложния компютърен свят.

„Умни” машини. Gartner дава пример с австралийско-британската металургична компания Rio Tinto Group, която използва камиони с автономно управление. С разработката на подобни машини се занимават много автомобилни производители, така че масовото им внедряване предстои.

Облачни изчисления. Набляга се на факта, че ролята на облачните услуги за организиране на бизнес процесите в компаниите постоянно нараства.

Софтуерно-дефинирани приложения и инфраструктура. Информационните системи не могат да работят в твърдо „кодирани” среди с фиксирани елементи. Необходима е динамично формираща се инфраструктура, която може да бъде осигурена от софтуерно-конфигурируемите мрежи.

Уеб-ориентиран ИТ пазар. Все повече компании ще насочват своята дейност в глобалната мрежа. Те ще мислят, действат и изграждат приложение и инфраструктури подобно на интернет гигантите Amazon, Google и Facebook.

Сигурност, базирана на риска, и самозащита. Анализаторите очакват повишено внимание към технологиите за информационна сигурност, особено на фона на големите течове на данни в банки и корпорации. Ще се налага модел на вграждане на сигурността директно в приложенията, със самозащита в реално време. Компаниите ще прилагат все по-сложни инструменти за оценка на риска.

Коментар