Технология на Google алармира за опасност от инциденти

Аларма от смартфона може да помогне на невнимателните пешеходци, които слушат силна музика, без да се оглеждат

Аларма от смартфона може да помогне на невнимателните пешеходци, които слушат силна музика, без да се оглеждат

Google патентова наскоро технология, която може да предупреждава хората за непосредствена заплаха за живота и здравето им. Документът бе публикуван тази седмица от патентното бюро на САЩ.

Специална аналитична услуга, базирана на данни за местоположението, ще събира информация за произшествията в даден район и по този начин ще разбира дали човек е застрашен.

Микрофонът на мобилните устройства ще се използва като датчик, който разпознава фонов шум и предупреждава потребителя, когато например чуе звук от спиращ автомобил.

Подобна аларма може да помогне на невнимателните пешеходци, които ходят по пътното платно или трамвайната линия, слушайки силна музика, без да се оглеждат.

В последно време мултимедийното съдържание, достъпно на клиентски устройства, се увеличи значително. Потребителите имат достъп до него практически отвсякъде и по всяко време, а използването на слушалки може да притъпи вниманието за това както се случва наоколо, коментира Google.

Новата технология има потенциал да намали риска на непреките заплахи. Притежателите на смартфони своевременно ще научават за опасностите и произшествията на мястото, на което се намират в даден момент.

Патентът на Google все още не е приложен в практиката – подобна функция не съществува в Android устройствата. Възможно е друга компания да реализира замисъла на интернет гиганта, ползвайки неговия патент.

Коментар