Елън Мъск замисля глобална система за сателитен интернет

Елън Мъск е обсебен от нова идея – да създаде глобална спътникова мрежа за достъп до интернет

Елън Мъск е обсебен от нова идея – да създаде глобална спътникова мрежа за достъп до интернет

Нашумелият предприемач Елън Мъск, основател на компаниите PayPal, Tesla Motors и SpaceX, замисля поредния си амбициозен проект. Той е обсебен от идеята да създаде глобална система за сателитен интернет, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

Твърди се, че Мъск обсъжда бъдещия си проект с Грег Уайлър, създател на компанията O3b Networks, която изгражда спътникова мрежа за достъп до интернет в развиващите се страни. В момента O3b разполага с осем сателита и планира да пусне още толкова.

Уайлър напусна O3b, но все още е голям акционер в компанията. Очакваше се, че той ще реализира подобен проект в Google – инициативата на интернет гиганта предвижда пускане на 180 апарата за достъп до мрежата. Но в края на септември Уайлър се оттегли от партньорството с Google и изглежда ще участва в проекта на Елън Мъск.

Двамата възнамеряват да изстрелят в орбита 700 спътника, всеки с тегло 110-15 кг, или два пъти по-малко в сравнение с комерсиалните комуникационни спътници, използвани в момента. „Флотилията” ще превъзхожда 10 пъти числеността на спътниковата мрежа Иридиум.

За производството на спътниците ще бъде създадено ново предприятие във Флорида или Колорадо. Очакваната цена на новите апарати ще бъде около един милион долара за брой.

В амбициозния проект ще се включат и компаниите на двамата предприемачи. В частност, SpaceX на Елън Мъск може да поеме задачата за извеждане на спътниците в орбита, макар че има съмнения дали разполага с толкова голям ресурс. Компанията WorldVu Satellites на Грег Уайлър пък ще предостави необходимия спектър от радиочестоти за работата на спътниковата система.

Засега все още няма официално споразумение между партньорите в проекта. Несъмнено Мъск и Уайлър трябва да решат много сериозни проблеми – технически, финансови и регулационни, за да реализират успешно подобен мащабен проект.

Коментари по темата: „Елън Мъск замисля глобална система за сателитен интернет”

добавете коментар...

  1. :-

    “http://online.wsj.com/articles/elon-musks-next-mission-internet-satellites-1415390062”

  2. Васко

    ИЗТОЧНИК!!! научете се да слагате един линк след статията !

Коментар