Забраняват фракинга в родното му място

Фракингът срещна решителен отпор от жителите на град Дентън в Тексас

Фракингът срещна решителен отпор от жителите на град Дентън в Тексас (снимка: dallasnews.com)

Жителите на град Дентън, щата Тексас одобриха забрана за хидравличното разбиване в региона, известно като фракинг. С това градът стана първият, обявил за незаконна тази техника за извличане на нефт и газ от земята, пише GreenTech.bg.

Гласуването в града с 123 000 жители е изключително показателно, тъй като хидравличното разбиване се използва широко в Тексас и този щат се счита за нещо като „родина” на фракинга.

Зелените групи заявиха, че това е сигнал за пробуждане в промишлеността, въпреки че няколко подобни мерки вече се провалиха в Охайо и Калифорния. Асоциацията на тексаските петролни и газови компании пък веднага подаде жалба в съда.

„Забраната за хидравличното разбиване е в противоречие с държавните закони”, каза Томас Филипс, бивш ръководител на Върховния съд на Тексас, който сега представлява търговска група.

Местният енергиен регулатор също призова забраната да бъде отхвърлена. „Забраните, базирани на дезинформация – вместо на науката и фактите – потенциално заплашват енергийния ни ренесанс и благосъстоянието на всички тексасци”, каза той.

„Дентън в Тексас с мястото, където е изобретено хидравличното разбиване”, заяви Брус Байзел от Eartworks. „Ако това място в сърцето на производството на нефт и газ не може да понася фракинга, кой би могъл?”.

Референдумът изправи операторите на нефтени и газови находища и собствениците на концесии за минерални води срещу правата на местните жители. Последните твърдят, че техните домове и животи се засегнати от работата на сондажите, шума, променените водни запаси и претоварените пътища, кръстосвани от тежки камиони.

Коментари по темата: „Забраняват фракинга в родното му място”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Фофу ти си такъв жалът трол, че не заслужаваш да ти отговарям по същество.

  2. Фофу

    Драгомир, на твое място не бих бързал да се връщам в пещерата. Като се вземат впредвид мозъчните отклонения които демонстрираш след почти всяка статия е очевидно, че има още да се чака докато медицината изнамери някакво третиране.

  3. Драгомир

    Ех Фофу толкова си прост. Няма горива, няма потребление – много е просто. Няма да има задръствания, защото колите няма да се движат – ще ходиш пеш. Няма да имат ток – няма да пишеш поредната глупост тук. Ще се топлиш на дърва и то ще отопляваш 1 стая. Е, ако няма питейна вода – е, това вече е проблем… Ще се мре!

  4. Фофу

    А с умници като :o) направо ще цъфнем.

    И … тая шепа на кой продава, на баба си ли? Не виждам някоя държава в световен мащаб да е намалила консумацията на петрол и газ. В София също, задръстванията стават все по-мащабни. Но разбира се най-лесно е да си изчистиш съвеста като обвиняваш някой друг.

  5. :o)

    Да, определено пробуждането трябва да тръгне отнякъде.
    Докато човешките същества не разберат че алчността и слабоумието на шепа, ще затрият цялото човечество, като направят планетата негодна за живеене 😉

  6. Иван

    Спокойно приятели – елате в България – тук всичко разрешаваме!!!

Коментар