Samsung прави най-голямата си инвестиция в САЩ

Корейският гигант Samsung обяви най-голямата си инвестиция в САЩ
(снимка: CC0 Public Domain)

Samsung си избра място близо до град Тейлър в Тексас за своя нов завод за компютърни чипове на стойност 17 милиарда долара на фона на глобалния недостиг на полупроводници.

Това е най-голямата инвестиция на южнокорейския електронен гигант в САЩ, отбелязва BBC. Очаква се заводът да създаде 2000 работни места в технологичната индустрия. Строителството ще започне в началото на следващата година.

Samsung, подобно на няколко от своите конкуренти, бърза да разшири производството на чипове в САЩ, за да се справи с проблемите с недостатъчните доставки.

„Имайки по-голям производствен капацитет, ще можем да обслужваме по-добре нуждите на нашите клиенти и да допринесем за стабилността на глобалната верига за доставки на полупроводници“, каза Кинам Ким, главен изпълнителен директор на дивизията за електронни устройства на Samsung.

Очаква се заводът да заработи през втората половина на 2024 г. Представители на Белия дом приветстваха проекта.

„Увеличаването на вътрешното производство на полупроводникови чипове е от решаващо значение за нашата национална и икономическа сигурност”, каза министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо.

Губернаторът на Тексас Грег Абът написа в Twitter “Добре дошли в Тексас, Samsung!”. В изявление на кабинета на губернатора се казва, че компанията ще получи безвъзмездна помощ в размер на 27 милиона долара за създаване на работни места в щата.

Чиповете, произведени в новото съоръжение, ще бъдат използвани в редица технологични направления, включително мобилни системи, 5G, високопроизводителни изчисления и изкуствен интелект.

Коментар