Южна Корея строи плаващ град в случай на катаклизъм

В плаващия град на бъдещето хората ще могат да избягат от ужасните климатични бедствия
(снимка: OCEANIXCITY)

Южна Корея работи съвместно с ООН по създаване на прототип на плаващ град в случай на глобално затопляне и наводнение. Градът ще бъде оборудван с всички необходими технологии за пълно самозадоволяване, ако се случи климатична катастрофа. 

Според Междуправителствената група по изменение на климата, глобалното затопляне е необратимо, което означава, че в близко бъдеще планетата ще се сблъска със суши, пожари, мащабни наводнения и други климатични бедствия. В тази ситуация някои страни започнаха да мислят за начини за оцеляване в бъдеще.

Така например, правителството на Пусан в Южна Корея, членовете на Програмата на ООН за населените места и технологичната компания OCEANIX обединиха усилия, за да създадат първия в света прототип на плаващ град. Географски той ще се намира на територията на Южна Корея.

В плаващия град хората ще избягат от ужасните бедствия, които могат да възникнат поради глобалното затопляне. Такъв град на бъдещето ще е защитен от наводнения, а също така ще може напълно да се самозадоволява с ресурси. Това ще позволи на жителите му да оцелеят при покачване на морското равнище и на теория без комуникация с външния свят.

Градът ще произвежда собствена храна, енергия и прясна вода. Подводни клетки могат да се използват за отглеждане на миди, водорасли или други видове морски дарове. Аквапонични системи ще превръщат рибните отпадъци в тор за растения.

Плаващият град ще се състои от шестоъгълни платформи, разположени на повърхността на водата
(снимка: OCEANIXCITY)

С увеличаване на населението все повече хора се местят в крайбрежните градове. Известно е обаче, че тези региони са по-податливи на наводнения и урагани. Изграждането на градове, които могат да издържат на тези климатични явления, е част от програмата за адаптиране към изменението на климата.

Новият плаващ град ще се състои от няколко шестоъгълни платформи, разположени на повърхността на водата. Предвижда се те да бъдат укрепени с варовиково покритие, два до три пъти по-твърдо от бетона, но все още плаващо. Този материал се създава чрез прилагане на електрически ток към подводни минерали. С течение на времето става все по-силен и може да се възстановява.

Проектът на града все още не е одобрен, а OCEANIX няма окончателно решение за размера на неговите размери. Предварителната стойност на проекта е около 200 милиона долара, а самото строителство ще продължи около три години.

Коментар