Intel влага $1,5 млрд. в китайско производство

Intel ще засили влиянието си на мобилния пазар в Китай и региона в партньорство с местни компании

Intel ще засили влиянието си на мобилния пазар в Китай и региона

Intel ще атакува китайския пазар на мобилни устройства с помощта на местни партньори. Процесорният гигант планира инвестиции в производители на евтини чипове.

В частност, Intel ще вложи 9 млрд. юана (около $1,5 млрд.) в покупката на 20% дял в групата компании Tsinghua Unigroup, в състава на която влизат вторият и третият по големина производители на чипове в страната – Spreadtrum Communications и RDA Microelectronics.

Заедно с двете компании Intel ще разработва нови процесори за смартфони, които ще се продават в Китай и на други развиващи се пазари. Инвестицията в Tsinghua Unigroup ще осигури на Intel по-силно влияние в региона, коментират от компанията пред Блумбърг.

Китай е най-големият пазар на смартфони в света и страната с най-много интернет потребители. Intel работи в Китай от 29 години и новите инвестиции надграждат досегашното присъствие на ИТ гиганта в азиатската страна.

През май т.г. американската компания сключи споразумение с Rockchip за създаване на едночипови схеми SoFIA за мобилни устройства. Съвместните продукти ще излязат през първата половина на 2015 г., а Rockchip ще ги доставя на китайски производители.

Коментар