Музикаутор се споразумя с Google Play Music

Google Play Music позволява безплатно съхранение на до 20 000 песни от личната библиотека в облака

Google Play Music позволява безплатно съхранение на до 20 000 песни в облака

Google Play Music и организацията за колективно управление на авторски права в музиката Музикаутор сключиха договор, по силата на който българските и международни творци – композитори, автори на текст и на аранжимент ще генерират приходи от дигиталната музикална платформа у нас.

Музикаутор и останалите авторски сдружения участваха в стартирането на Google Play Music на 10 нови пазара. Потребителите ще получат услуга за легално ползване на музика в дигиталния свят, която в същото време позволява на творците да бъдат възнаградени за техните произведения, коментира Виктория Кампоамор, ръководител партньорства на Google Play за Европа, Близкия изток и Африка.

„Google Play e поредната голяма дигитална платформа, която стартира в България. Тя дава на потребителите още една възможност за легален достъп до музикално съдържание. Постигането на споразумение с Google Play е важна стъпка за нас, защото създава още един източник на приход за авторите”, заяви изпълнителният директор на Музикаутор – Иван Димитров.

Миналата седмица Google обяви, че освен в България музикалната услуга стартира в нови 12 европейски държави – Беларус, Босна и Херцеговина, Хърватия, Кипър, Естония, Ирландия, Латвия, Литва, Македония, Малта , Румъния и Словения, с което общият брой на държавите, в които e достъпна Google Play Music, се увеличава на 58.

Услугата позволява безплатно съхранение на до 20 000 песни от личната библиотека на потребителите в облака, които те могат да слушат онлайн и офлайн както на компютър, така и на всяко устройство с Android или iOS. Клиентите на музикалния магазин ще могат да купуват музика през мрежата или от своите Android устройства, като закупените песни и албуми ще бъдат незабавно достъпни и също ще могат да се съхраняват в облака.

Google Play Music предлага и абонамент за стрийминг музикална услуга, наречена All Access, която дава достъп до повече от 25 милиона песни от целия свят. Потребителите могат да ползват услугата безплатно 30 дни, след това срещу месечна такса на стойност 7,99 лв., а след 7 януари 2015 г. – за 8,99 лв.

Всеки може да създава плейлисти и собствени радио станции и да ги слуша от телефона, таблета или компютъра си, както и офлайн от всяко Android или iOS устройство. По данни на IFPI, Google Play Music е най-бързо развиващата се абонаментна музикална услуга за 2013 г.

Коментар