Пазарът на цифрови камери пада свободно

Цифровите апарати въобще не се търсят от потребителите в развиващите се страни

Цифровите апарати въобще не се търсят в развиващите се страни

Широкото разпространение на смартфони с вградени камери доведе до свободно падане на пазара за цифрови фотоапарати. Надеждите за възстановяване са нищожни, сочат анализите.

През септември японските производители на фототехника, признати за лидери в тази област, доставиха 3,96 милиона цифрови фотоапарати, което е с 32,5% по-малко спрямо същия месец на миналата година. Спадът продължава вече 29 месеца поред, по данни на браншовата асоциация CIPA (Camera & Imaging Products Association).

Пазарът на цифрови камери се развива по различен начин в сравнение с останалите сегменти от сектора на потребителската електроника – телевизори, лаптопи и смартфони, бумът на които започна в развитите страни, а след това се пренесе и в развиващите се, отбелязва Euromonitor.

В същото време цифровите апарати въобще не се търсят от потребителите в развиващите се страни. Вместо модели от начално ниво с цена 150-200 долара, купувачите предпочитат да се сдобият със смартфон от среден клас, който освен снимане предлага и редица други функции.

За тежкото положение в сегмента може да се съди по състоянието на Canon, най-големия производител на фотокамери. Компанията съобщи по-рано за спад на приходите и печалбата, като основната причина е влошеният бизнес с фотокамери, коментира пред CNBC анализатор от Nomura Securities.

Коментари по темата: „Пазарът на цифрови камери пада свободно”

добавете коментар...

  1. KO-ko

    Ми да свалят цените. Какво е това, сапунерка за 1500 лв? По скъпи от DSLR излизат ,а себестойността им едва ли е повече то 200-300$ ,дори за най-скъпите. Пуста алчност – продадените бройки спадат , но защо не казват нищо за печалбата им от бройка? Май не е малка при тез цени.Реват ,ама не свалят цените. Бутат им за 50$ екстри и айде ,купувай народе новия модел ,а цената четири цифрена.

  2. Драгомир

    Свободната фотоапаратна банка няма ли да се намеси, за да спре обезценяването на търсенето на фотоапарати???

Коментар