Формира се нова „света троица” при дигиталните камери

Sony е водеща при безогледалните камери с пазарен дял от 32%
(снимка: CC0 Public Domain)

Нова тройка големи фирми изглежда ще диктува модата на пазара на цифрови камери. Японската OM Digital прескочи Nikon и Fuji и се присъедини към Sony и Canon във формирането на водещата тройка компании в света на безогледалните камери.

Безогледалните камери са новата голяма тенденция в сферата на фотографията. Макар да са доста по-скъпи в момента от своите предшественици, този вид камери са по-леки, по-компактни, по-бързи, с по-добър автофокус, по-подходящи за видео. Така е, защото в тях няма толкова много оптика и огледала, както и съответната механика за управлението на „стъклата”.

Актуални данни от Япония разкриват, че OM Digital Solutions – новият собственик на марката Olympus – заедно със Sony и Canon са големите три имена на пазара на безогледални камери.

Sony е водеща с дял от 32% от пазара (в сравнение с 27,44% миналата година), Canon също е подобрила позицията си на второ място с 28,2% пазарен дял (спрямо 23,78%), съобщи Digital Camera World. На OM Digital Solutions се падат 12,7% от пазара и този резултат е обект на особен интерес за анализаторите.

OM Digital придоби затрудненото подразделение за технологии за изображения на Olympus, но марката миналата година държеше почти двойно по-голям пазарен дял . 23,37%. В този смисъл OM Digital отбеляза огромен спад. Въпреки това марката запазва преднина пред гиганти като Fujifilm и Nikon.

Когато става въпрос за DSLR, Canon твърдо владее пазара с 59,8% пазарен дял, бележейки ръст спрямо миналата година (51,91%). Второто голямо име в този бизнес Nikon си остава на второ място с 33,9% (тук има спад от 44,78%). Изненадващо или не, третото място се пада на Ricoh (производител на камерите Pentax) със скромния дял от 5,8%, който обаче е нараснал значително в сравнение с 3% миналата година.

Canon държи първенството и в категорията на камерите с фиксиран обектив с 34,01%. Тук фирмата бележи известен спад. Следват я Sony с 23,1% и Fujifilm с 11,6%.

Пак Canon е лидер на пазара на обективи с повече продажби от всеки друг производител. Делът на компанията е спаднал леко до 34,01% (в сравнение с 39,08%), като Sony увеличава своя дял до 23,1%, а Fujifilm отбеляза лек напредък с 11,6% пазарен дял.

При видеокамерите обаче името Canon не се вижда никъде. Секторът се управлява от железния юмрук на Panasonic, увеличила своя и без това огромен дял от предходната година (32,17%) до колосалните 43,6%, изяждайки част от второто място на Sony, която сега има 26,3% (в сравнение с 37,27%). Третото място се пада на DJI с дял от 11,2%.

Коментар