Близо 80% от мобилните устройства са незащитени

Над една трета от днешните мобилни потребители не се чувстват защитени и имат съмнения дали техните устройства са безопасни за използване, сочи ново проучване на McAfee, данни от което предостави дистрибуторът COMPUTER 2000.

Най-обезпокоените потребители са тези в по-напреднали мобилни пазари или тези, които използват най-съвременните мобилни услуги.

“Нашите проучвания установиха, че случаите на пробив в защитата, рефлектират върху доверието на абонатите”, коментират от компанията.

Факт е, че пробиви в защитата на мобилните устройства се случват. С нарастването на мобилния обмен на данни и разширяването на достъпа до интернет е неизбежно и нарастването на инциденти.

Най-малко 79% от мобилните потребители в момента използват незащитени устройства. Само въпрос на време е, преди хакерите да започнат да прилагат богатия си опит върху неподготвено общество от над 3 милиарда мобилни потребители.

За да се постигне задоволително ниво на защита, операторите не могат просто да разчитат на потребителите да използват защитни механизми за мобилните си устройства. По-голямата част от потребителите смятат, че тези услуги не трябва да се таксуват допълнително, а да бъдат безплатни с цена включена в месечния абонамент.

McAfee наблюдава отблизо ситуацията през последните седем години и развива решения за защита на операторите и техните снабдители от непредвидени заплахи.

Коментар