Колонизирането на Марс може да обедини човечеството

Колонизирането на Марс ще бъде огромна крачка за човечеството, заяви изпълнителният директор на проекта Mars One Бас Лансдорп. Той мечтае да засели Червената планета с хора още през 2025 г., като разчита на финансиране от прякото телевизионно излъчване – от тренировките до пълноценния живот на Марс.

Повечето специалисти считат, че създаването на човешка колония на Марс е практически невъзможно. Бас Лансдорп обаче е оптимист – по неговите думи, вече съществуват технологии, които позволяват успешна реализация на проекта Mars One, така че мисията не е толкова невъзможна, колкото изглежда на пръв поглед.

Планът предвижда няколко етапа за колонизиране на Червената планета. Първата сонда трябва да достигне повърхността на Марс през 2018 г., а две години по-късно марсоходът ще подбере оптималните места за бъдещата колония. През 2022 г. ще бъдат изпратени необходимото оборудване и системи за поддържане на живот, а накрая, през 2024 г., към Червената планета ще потеглят първите заселници.

Всичко това е технически възможно и осъществимо, но са нужни колосални инвестиции. Те обаче биха били оправдани, заради прогреса, смята Бас Лансдорп. По неговите думи, хората са толкова успешен вид, защото постоянно разширяват границите си, а проектът Mars One е поредната стъпка на човечеството към изследване на заобикалящия го свят.

Лансдорп се надява, че подобно амбициозно приключение ще допринесе за обединяване на хората в стремежа им към постигане на обща цел. Според него, изпращането на хора на Марс ще вдъхнови децата да мечтаят да станат космонавти, а не поп-звезди. Телевизията пък ще ни покаже как живеят заедно първите заселници на Марс.

„Това буквално е следващата огромна стъпка за цялото човечество”, казва Бас Лансдорп в интервю за Engadget. Главното препятствие пред Mars One не са технологиите, а привличането на нужните хора към тази сложна задача. Става въпрос за еднопосочен билет и екипът трябва да бъде идеално балансиран, за да успее колонията.

Бъдещите изследователи ще бъдат избрани и обучени в близкото десетилетие. Те ще трябва да преминат сложни тестове преди да се отправят към Марс. По време на тренировките ще им се наложи да живеят в подобие на колония, лишени от каквато и да е поддръжка, и да решават различни изкуствено създадени проблеми.

Коментари по темата: „Колонизирането на Марс може да обедини човечеството”

добавете коментар...

  1. Бай Иван

    До 1: да ги пратим! Даже не им трябват животоподържащи модули – тия оцеляват насвякъде.

  2. 1

    Да изпратят сичкуту сиган на Марс + родните политици. Не е нужна много технология. Ракети имаме отдавна!

  3. Star

    Може да скалъпят една марсианска колония в Невада 🙂

  4. Драгомир

    Mars One за момента представлява чиста форма на популизъм. Целта е да си съберем едни пари, за да си поиграем на технологии. В целият проект никъде не личи, че организаторите имат творчески идеи и са добри “космически” професионалисти.
    Между другото организиране на биг брадър на Марс за нищо няма да послужи. По-добре да пратят опитни мишки – много по-добър научен експеримент ще излезе от това!

Коментар