Стълбове за осветление ще зареждат електромобили

Производителят на автомобили BMW е разработил улични лампи, снабдени с контакти за зареждане на електрически коли. Компанията ще реализира пилотен проект в Мюнхен следващата година, използвайки наличната осветителна мрежа, съобщи GreenTech.bg.

„Безпроблемната инфраструктура за зареждане е от съществено значение, ако наистина искаме да видим повече електрически превозни средства по пътищата в нашите градове и в бъдеще”, казва Петър Шварценбауер, член на Управителния съвет на BMW AG.

Компанията е създала два прототипа на стълбове за улично осветление „Светлина и заряд”, които съчетават ефективни светодиоди (LED) със зарядни станции за презареждане на електромобили. Пилотният проект в Мюнхен предвижда монтиране на първите осветителни стълбове за зареждане директно върху съществуващата по улиците локална инфраструктура за осветление.

Тези необичайни станции за зареждане ще могат да се използват от възможно най-много шофьори, независимо от модела на автомобила и доставчика на електроенергия, посочи още компанията.

Две улични лампи със зарядни станции вече са монтирани пред централата на BMW в града. Шофьорите там ще могат да си зареждат колите и да плащат през специално приложение за мобилен телефон.

Въпреки усилията на BMW и на цялата авто-индустрия електрическите коли засега не се радват на голяма популярност и основна причина за това са ограниченият им пробег и недостигът на станции за зареждане. Проблемът е толкова наболял, че наскоро ръководители на BMW се срещнаха с конкурентните си от Tesla Motors, за да обсъдят заедно изграждането на повече зарядни станции.

Коментар