Microsoft залага на Opera Mini в бюджетните смартфони

Евтините смартфони на Microsoft ще използват по подразбиране браузър Opera Mini

Евтините смартфони на Microsoft ще използват по подразбиране Opera Mini

Opera Mini става стандартен браузър в бюджетните телефони на Microsoft, вкл. придобитите модели Asha от Nokia, съобщи Уол Стрийт Джърнъл.

Microsoft е сключила споразумение с норвежкия разработчик Opera Software за използване на едноименния браузър в своите смартфони. Сделката ще осигури на Opera от порядъка на 100 милиона нови потребители.

Споразумението ще обхване всички бюджетни модели, които Microsoft пуска на пазара. Opera Mini ще се инсталира на тях като браузър по подразбиране за достъп до интернет вместо Nokia Xpress.

Подобен ход е напълно оправдан за Microsoft, тъй като повечето евтини телефони се продават в развиващите се страни, където достъпът до интернет е проблемен, а скоростта – ниска. Opera Mini е подходящ за подобни условия, той като е олекотен и компресира трафика в сървъри на Opera – в резултат на това достъпът до интернет става по-бърз и по-евтин.

Към момента Opera Mini се ползва от около 350 милиона потребители в света, повечето от които живеят в развиващите се страни. Така например, всеки седми потребител на Opera се намира в Индия.

Microsoft и Opera все още не са обявили официално споразумението си, така че не е известно кога ще излязат първите смартфони с норвежкия браузър по подразбиране. Разбира се, Opera Mini е достъпен за сваляне и ръчно от сайта на норвежкия разработчик

Коментари по темата: „Microsoft залага на Opera Mini в бюджетните смартфони”

добавете коментар...

  1. micro

    Това означава ли, че серията Asha ще бъде продължена?

Коментар