Роботи ще заменят една трета от работниците след 10 години

След 10 години една трета от днешните работни места ще бъдат заменени от „умни” машини

След 10 години една трета от днешните работни места ще бъдат заменени от „умни” машини

Към 2025 година роботи и софтуер ще заменят една трета от сегашните работници, прогнозира директорът по изследвания на Gartner Питър Сондъргард по време на конференцията Symposium/ITxpo в САЩ. Още през миналата година се чуха мнения от компанията, че роботите настъпват на пазара на труда, но сега анализаторите се ангажират с конкретна прогноза.

Само след пет години безпилотните летателни апарати, известни като дронове, ще започнат да изпълняват много от дейностите в селското стопанство и нефтено-газовата промишленост – например, проверка на тръбопроводите. Но дроновете са само един от множеството видове „умни машини”, които в момента излизат извън границите на ИТ света.

„Умните” машини постепенно се превръщат в супер технология, способна да изпълнява най-различни видове труд – както физически, така и интелектуален. Когнитивните възможности на софтуера се разширяват в много интелектуални области, вкл. финансов анализ, медицинска диагностика и анализ на данни, отбелязва Gartner.

След 10 години една трета от днешните работни места ще бъдат заменени или от софтуер, или от „умни” машини, които обработват данните по-бързо от хората, а роботизираният и дигитализиран бизнес ще се нуждае от по-малко човешки труд. Gartner гледа на своята прогноза като на своеобразно предупреждение за сегашните ИТ мениджъри в компаниите.

За да укрепят и засилят своето влияние, ИТ директорите трябва да разберат и обяснят на ръководството как техните компании могат да използват „умните” технологии в свой интерес, съветва Gartner. Пред ИТ компаниите и ИТ мениджърите се разкрива възможност да станат още по-големи играчи в цифровата ера.

Коментар