Бил Гейтс продаде 20 млн. акции на Microsoft

Бил Гейтс вече притежава по-малко акции в Microsoft, но стойността на пакета е по-висока, заради поскъпването им

Бил Гейтс вече притежава по-малко акции в Microsoft, но стойността им е по-висока

Основателят на Microsoft Бил Гейтс се раздели с 20 милиона от своите акции в компанията. В замяна той е получил 925 милиона долара, по данни от Комисията за ценни книжа и борси на САЩ.

Това е поредната продажба на акции на Microsoft от страна на Бил Гейтс. Но въпреки че притежаваният от него пакет намалява, стойността му се увеличава, заради поскъпването на акциите.

Към момента Бил Гейтс разполага с 278 милиона акции на Microsoft на обща стойност $13,6 млрд., съгласно котировките от 10 ноември. В началото на август основателят на компанията имаше 298 млн. акции на стойност $12,9 млрд. За три месеца ценните книжа на Microsoft поскъпнаха с 12,7 %.

Всяка година Бил Гейтс продава по около 80 млн. акции на Microsoft и влага получените пари в благотворителност. При запазване на този темп на продажби, Бил Гейтс ще остане без собственост в компанията след четири години.

До април 2014 г. той беше най-големият акционер в Microsoft, но отстъпи тази позиция на бившия CEO на компанията Стив Балмър, който към края на август притежаваше 333 млн. акции на стойност $16,3 млрд.

Коментари по темата: „Бил Гейтс продаде 20 млн. акции на Microsoft”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Стив Балмър беше точния играч но тепърва ще се появява някаде със някакви проекти и хубавки екстри но за мен лично Linux да си живее наи добре Free 😉

Коментар