Цените на хромбуците ще паднат под $150

Ултраевтините хромбуци ще стъпят на хардуерна платформа от Rockchip

Ултраевтините хромбуци ще стъпят на хардуерна платформа от Rockchip

Мобилните компютри под управление на Chrome OS набират популярност. Подобни устройства са привлекателни с ниската си цена и базираното в облака съхранение на данни за приложения в сферата на образованието и за малкия бизнес.

Няколко големи компании партнират на Google (разработчика на Chrome OS) в налагането на хромбуците на пазара. Сред тях са китайският ИТ гигант Lenovo и тайванската Asus, които планират да пуснат устройства на цени по 149 долара през първата половина на 2015 г., съобщи digitimes.com.

Ултраевтините хромбуци ще стъпят на хардуерна платформа от Rockchip. По-рано тази година китайският производител на чипове за приложения сключи стратегическо споразумение с Intel, което е предпоставка за усъвършенстване на неговата технология.

Едночиповата система (SoC) Rockchip RK3188 включва четири изчислителни ядра (CPU) и вече се използва в бюджетен ноутбук на Lenovo, който излезе на пазара през октомври. Моделът има 10,1-инчов екран и работи под управление на Android.

Очаква се до края на тази годината или в началото на следващата Lenovo да пусне и хромбук на база SoC Rockchip RK3288 с 11,6-инчов екран. Подобно устройство показа Asus на изложението Computex 2014, а излизането му на пазара е предвидено за първата половина на 2015 г.

И двата хромбука ще струват по 149 долара, твърдят тайванските източници. По-рано пък се появиха информации, че в началото на 2015 г. Lenovo ще атакува пазара с хромбуци на цена около 170 долара на базата на SoC от Rockсhip. Несъмнено предстои сериозно раздвижване в сегмента на хромбуците.

Коментари по темата: „Цените на хромбуците ще паднат под $150”

добавете коментар...

  1. Драгомир

    Аз пък ще изчакам, докато цените на златобуците паднат под $150.

  2. Програмист

    Ще избият парите си от троянският софтуер, който следи и продава личната информация на хората.

Коментар