Microsoft стана втората най-скъпа компания в света

Пазарната капитализация на Microsoft превиши 402 млрд. долара, което я прави втората най-скъпа корпорация в света

Пазарната капитализация на Microsoft превиши $402 млрд., което я прави втората най-скъпа корпорация в света

Кадровите и структурни промени се отразяват отлично на Microsoft. ИТ гигантът от Редмънт вече е втората най-скъпа корпорация в света, отстъпвайки само на Apple, по информация от Google Finance.

По-рано тази година Сатя Надела наследи Стив Балмър на поста CEO в Microsoft. За кратък период от време той направи сериозни промени, резултатите от които вече са видими – повечето продукти и услуги на компанията могат да се използват на всяко устройство, а това въвлича все повече потребители в средата на Microsoft.

Във вътрешен план, Сатя Надела успя да намали значително разходите – разбира се, за сметка и на работните места. Приоритет на компанията сега са облачните изчисления и мобилните технологии, но това не е в ущърб на традиционно успешните продукти на Microsoft, който постепенно ще бъдат интегрирани с клауд решенията.

Движението към облака и мобилността започна още при Стив Балмър, но именно Сатя Надела издигна тези технологии във висш приоритет както в работата с корпоративните клиенти, така и за индивидуалните потребители.

Балмър виждаше успеха на Microsoft в изграждането на по-затворена екосистема и използване на продуктите на компанията на нейните собствени устройства. Макар и да разбираше важността на облака и мобилността, той не успя да реализира идеите си във вид на завършени решения, както това се случва при Сатя Надела.

Закономерно, пазарната капитализация на Microsoft достигна 408,7 милиарда долара и компанията изпревари по този показател нефтения гигант Exxon Mobil, който е оценен на 402,7 млрд. долара.

Сега пред Microsoft е само Apple с капитализация от $669,7 млрд. Възможно е Сатя Надела да изведе компанията над историческия връх от $616 млрд., регистриран през 1999 г.

Коментар