САЩ ще добиват енергия от вулканите

Американски учени предлагат технология за добиване на енергия от вулканите. Екипът от изследователи на AltaRock Energy Inc. и Davenport Newberry Holdings LLC има идея да „впрегне” един от най-мощните източници на енергия – Майката Природа – чрез вкарване и изпомпване на над 90 милиона литра вода от спящ вулкан в централната част на Орегон.

Учените се надяват, че водата ще се върне на повърхността гореща, при което може да се използва за генериране на чиста и евтина енергия – без взривове и течна магма, които са „страничните ефекти”, свързвани с активните вулкани, пише GreenTech.bg.

Двете компании очакват новият метод да даде тласък на развитието на геотермалната енергия, която засега страда от твърде много неуспехи поради цени, технически проблеми, както и страхове, че може да предизвика земетресения. Проектът предизвика толкова голям интерес, че инвеститори станаха Министерството на енергетиката на САЩ с $21,5 млн. и Google с $6,3 млн.

„Ние знаем, че топлината е там”, казва Сюзън Пети, президент на AltaRock. „Големият въпрос е можем ли да се прокараме достатъчно вода през системата, за да я направим икономична”.

Следващата фаза на проекта предвижда да се вкарват 3000 литра вода всяка минута в тестовия кладенец с дълбочина 3,2 км, докато се достигне обем от общо 90 милиона литра. Въпреки това, заради опасения за безопасността, правителството ще следи и контролира целия проект.

Макар, че според учените, шансовете за предизвикване на земетресение са нищожни, проектът се реализира далеч от каквито и да е населени места…. просто за всеки случай.

Коментар