Ще вграждат технология срещу кражби в лаптопите

Нова инициатива на Intel ще позволи на производителите на лаптопи да вграждат технологии за защита от кражби. Системата Anti-Theft Technology (АТТ) ще блокира паметта и процесора на мобилния компютър, попаднал в чужди ръце.
Скорошно проучване установява, че защитата от кражби е второто по значимост съображение за потребителите, когато избират лаптоп. От първостепенна важност остава производителността. Това дава основание на Intel да лансира своята нова концепция за защита.
Според публикация в theregister.com, системата няма да позволява зареждане на компютъра, без разрешение от неговия притежател, и ще предотвратява достъпа до съхранената информация.
В момента основната защита при кражби на лаптопи е кодирането на данните в твърдия диск. Този подход обаче не възпрепятства крадците да използват мобилния компютър, като заменят диска, а единствено пази наличните данни.
Идеята на Intel е да блокира работата на хардуера на откраднатия лаптоп. Очаква се подобна технология да откаже много крадци от изкушението да се сдобиват с чужди лаптопи. Освен Intel, група компании, сред които Fujitsu Siemens, Lenovo, Phoenix и McAfee, също работят по проекта.

Коментар