Компютърните технологии могат да станат опасни

Развиващите се компютърни технологии ще променят живота ни към по-добро в много аспекти още до 2020 година. За да стане това обаче, хората трябва да запазят контрола върху тях и да се уверят, че технологичното развитие няма да се отрази негативно на основните човешки ценности, се казва в нов доклад, дело на университета на нотингамската академия.
Напредналият интерфейс – физическият начин, по който общуваме с компютрите – както и другите техники за контролиране на машините, ще допълнят ролята на традиционните мишка и клавиатура. Развиващите се технологии в момента включват повърхности, които позволяват сензорен контрол чрез докосване на екрана, както и устройства, които реагират на движение.
Нужно е обаче да се оценят правилно човешко-компютърните взаимоотношения, за да има сигурност, че хората ще запазят контрола върху процесите за вземане на решения, се казва в доклада Being human: human-computer interaction in the year 2020.
Технологиите за дисплеи скоро ще позволяват вграждане на екрани от всякакъв размер в най-различни материи. През 2020 година все още ще четем книги и списания от обикновена хартия, но също така ще използваме и подобна на дигитални екрани хартия за представяне на съдържание. Така например, “хартията”, използвана в книгите и списанията, може да бъде дигитализирана на сгъваеми екрани, които ще можем да слагаме в джоба си.
Освен това към 2020 дрехите може би ще са способни да извършват здравословна диагностика. Евтиното и лесно достъпно цифрово съдържание позволява на потребителите да записват по електронен път и да съхраняват повече свои преживявания, което от своя страна ще ни позволи да споделяме информация и да поддържаме взаимоотношения по целия свят. Свръхсвързаността ще ни освободи от оковите на фиксираните телефонни линии, бюра и офиси, а в допълнение на това роботиката ще развие способността на компютрите сами да вземат решения.
В доклада се заявява, че без съответното следене и оценяване на ситуацията, е напълно възможно, както на индивидуално, така и на общностно ниво, да изгубим контрола върху своите действия и върху заобикалящия ни свят. Този потенциален проблем поставя компютъра в противоречие с основните човешки ценности и идеите за лично пространство, общество, идентичност, независимост, възприемане, интелигентност и самостоятелност.
Докладът препоръчва на общността на човешко-компютърните взаимоотношения да приеме и да осигури, че човешките ценности ще залегнат в бъдещето на компютърните технологии. Един от начините това да стане е младите хора да бъдат образовани, за да разберат как бъдещото развитие на компютрите може да се отрази на нашия живот. Също така е нужно и правителствата и обществото като цяло да се включат в този процес на информиране за възможните последствия от напредналите компютърни технологии.

Коментар