Google създава супербърза безжична мрежа

Google е на път да създаде безжичен аналог на високоскоростната мрежа Fiber

Google е на път да създаде безжичен аналог на високоскоростната мрежа Fiber

Google е поискал от Федералната комисия по комуникации (FCC) разрешение да тества нова технология за предаване на данни, която може да стане безжичен аналог на високоскоростната мрежа Fiber, съобщи наскоро Ройтерс.

Още от 2012 г. компанията тества мрежа за интернет достъп, известна като Google Fiber. Тя поддържа теоретична скорост на предаване на данни до 1 терабит в секунда (Tbps), която превишава 100 пъти средната пропускателна способност на днешните широколентови мрежи в САЩ.

Google ще тества новата безжична технология в три района на Сан Франциско в честотните диапазони 5,8 GHz и 24,2 GHz. Освен това интернет гигантът ще тества приемо-предаватели на милиметрови вълни – в честотните диапазони 71-76 GHz и 81-86 GHz. Очаква се използването на тези честоти да обезпечи безжични канали за предаване на данни с много висока пропускателна способност.

Ако FCC удовлетвори искането на Google, тестването на новата технология ще започне в средата на ноември и ще продължи половин година. Сроковете за пускане на мрежата в комерсиална експлоатация засега не са известни.

Коментар