AMD FirePro клъстер зае първо място в Green500

Сървърната графична платка AMD FirePro S9150 е най-енерго-ефективното и най-бързото еднопроцесорно решение, достъпно към днешна дата

Сървърната графична платка AMD FirePro S9150 е най-енергоефективното и най-бързото еднопроцесорно решение

Клъстер в изследователския център на Института по геосинтетика (GSI) в Дармщат, Германия, базиран на сървърни GPU AMD FirePro S9150, зае първо място сред суперкомпютрите в най-новия рейтинг Green500 – класация на 500-те най-ефективни в енергийно отношение суперкомпютри в света.

Машината L-CSC на GSI с 600 сървърни графични процесори AMD FirePro S9150 надминава по производителност всички други клъстери в Green500. С впечатляващите 5,27 GFLOPS на ват, суперкомпютърът е с 20% по-ефективен от бившия номер едно в списъка от юни.

С помощта на L-CSC учените извършват изчислителни изследвания в областта на решетъчната квантова хромо-динамика (Lattice QCD), като използват една от най-бързите OpenCL реализации на изследователски приложения в света.

„Суперкомпютрите са неизбежни в научните изследвания днес. Предизвикателствата пред науката изискват колкото може по-бързи компютри, но ние също така трябва да се съобразяваме с консумацията на енергия и разходите, за да използваме наличните ресурси по-добре”, каза професор д-р Фолкер Линденщрут от университета „Гьоте” във Франкфурт, директор на ИТ отдела на GSI и председател на Франкфуртския институт за академични изследвания.

L-CSC е резултат от партньорство на AMD и Asus. Суперкомпютърът използва сървъри Asus ESC4000 G2S и графични процесори AMD FirePro – комбинация, която осигурява огромните изчислителни възможности, необходими за изследванията на учените.

Сървърната графична платка AMD FirePro S9150 е най-енергоефективното и най-бързото еднопроцесорно решение, достъпно към днешна дата. Продуктите от семейството AMD FirePro S-серия са проектирани да поддържат големи мулти-GPU клъстери за мащабни изчислителни проекти.

Коментар