България остава в Топ 20 по качество на интернет

България все още е в Топ 20 на Net Index Explorer по бързина и достъпност на интернет, макар и да слиза надолу в класацията. На първите места в света са Хонгконг, Сингапур и северната ни съседка Румъния, а България заема 20-та позиция.

България заема 20-то място в класацията на Net Index Explorer по бързина и достъпност на интернет (източник: СЕК)

България заема 20-то място в класацията на Net Index Explorer по бързина и достъпност на интернет (източник: СЕК)

Средната скорост на сваляне у нас е 33,5 Mbps на цена 0,50 долара. За по-ниска скорост (24 Mbps) в Австрия и Германия плащат над 3 долара. Това е възможно, защото все още интернет пазарът у нас е много конкурентен и от това печелят потребителите, коментират от Сдружението за електронни комуникации (СЕК).

Регионалните доставчици играят ключова роля и за скоростта, и за достъпните цени. С окрупняване на пазара се очаква условията за крайните клиенти да се променят и цените да се покачват.

В Топ 10 на доставчиците в България всички места се заемат от регионални оператори. Благодарение на тях, се преодолява и разликата между малки и големи населени места. Малки населени места, обслужвани от местни доставчици, водят по скорост на връзката в България.

Освен рекордните скорости и достъпни цени, интернетът в България има и други предимства в сравнение със страните от Централна и Западна Европа. Благодарение на наличието на голям брой регионални интернет доставчици, потребителите могат да сключват договори с гъвкави условия за прекратяване – например без предизвестия и без дългосрочни договори, да ползват бърз интернет над средното ниво за Европа, като също така е осигурен достъп в малки населени места.

В България оперират над 600 регионални доставчици, които държат над 45% от абонатите на пазара на интернет в страната. Според Асоциация Активни потребители, въвеждането на нови регулаторни и технологични изисквания към доставчиците и агресивната ценова политика от страна на националните оператори водят към окрупняване на пазара, което дългосрочно ще доведе до влошаване на условията за крайния клиент.

Коментари по темата: „България остава в Топ 20 по качество на интернет”

добавете коментар...

  1. Пламен

    Аз в Северна България ниски цени не виждам. Има само ОптиСпринт – 20лв за 30Mbps download. В Германия плащах 12Евро за 25Mbps. Вярно, има малка разлика, но не чак такава голяма както пишат в статията.

  2. Данчо

    Може би искаш да кажеш “получават до”..?

  3. Мирослав

    Здравейте, работя в ИТ Фирма която обслужва няколко населени места с до 10 000 жители общо, 4 населени места с около 2500 абоната общо. Та мисълта ми е, че тези 2500 човека получават 100 Mbps download и 43Mbps Ъплоуд на цена от 15 лв. месечно.. как мислите, скъпо ли е ?

Коментар