NEC обещава малък, но по-бърз суперкомпютър

Наследникът на SX-ACE ще бъде 30 пъти по-малък, 10 пъти по-икономичен и с до 100 пъти по-производителен

Наследникът на SX-ACE ще бъде 30 пъти по-малък, 10 пъти по-икономичен и 10 пъти по-производителен

Японската компания NEC разработва векторен суперкомпютър, който е 30 пъти по-малък от своя предшественик SX-ACE. Същевременно, изчислителната машина от следващо поколение е 10 пъти по-производителна при нормална работа, твърди NEC.

Суперкомпютърът използва едночипови системи, които се явяват четириядрени векторни процесори. Всяко ядро работи на тактова честота 1GHz и достига пикова производителност 64 гигафлопа (GFLOPS).

Четирите ядра и използваната съвместно от тях памет формират изчислителен възел. В един шкаф се поместват 64 такива възела с обща производителност 16 терафлопа (TFLOPS). Максималната конфигурация на суперкомпютъра включва 512 възела.

По думите на NEC, пиковата производителност на новия суперкомпютър е 100 пъти по-висока от тази на SX-ACE и достига няколко десетки петафлопа (PFLOPS).

Стъпвайки на опита си от SX-ACE, японската компания вярва, че може да намали значително консумацията на енергия и размерите на суперкомпютъра. Очаква се новата машина да бъде 10 пъти по-икономична да заема 30 пъти по-малко място.

Като се има предвид, че SX-ACE се простира на площ колкото една стая, то неговият наследник ще има размерите на маса. По план, суперкомпютърът трябва да бъде завършен през 2017 г.

Коментар