Сложен и потаен вирус Regin атакува бизнеса

Мощно кибероръжие поразява телекомуникационните компании, малкия бизнес, частните лица и сектори като енергетиката, здравеопазване и др. Зловредната програма Regin вероятно е създадена с правителствена подкрепа, твърди Symantec.

Вирусът Regin може да се адаптира за различни нужди с помощта на модули

Вирусът Regin може да се адаптира за различни нужди с помощта на модули

Regin е сложен и хитър вирус, чийто корени датират още от 2008 г. Програмата има богата функционалност – тя може да сваля екранни снимки, да краде пароли, да възстановява изтрити файлове, да проследява мрежов трафик, да поема контрола над мишката и др.

Вирусът може да се адаптира за определени нужди и за кражба на конкретна информация, благодарение на включените в него модули.

Вече са известни поне 100 инцидента, свързани с вируса Regin. Повечето от пострадалите бизнеси са в Русия и Саудитска Арабия, но има също така случаи в страни като Мексико, Ирландия, Индия, Афганистан, Иран, Белгия, Австрия и Пакистан.

Въпреки че датира още от 2008 г., вирусът Regin може би е използван и преди това. Сложността на програмата и неговата потайност свидетелстват, че тя е създадена от висококвалифицирани специалисти, най-вероятно от секретните служби на някоя заинтересована държава.

Коментар