РС пазарът в ЕМЕА расте уверено

Продажбите на РС в региона ЕМЕА са нараснали с над 10% през третото тримесечие

Продажбите на РС в региона ЕМЕА са нараснали с над 10% през третото тримесечие

Търсенето на компютри в региона на Европа, Близкия изток и Африка (EMEA) продължава да расте за второ поред тримесечие, сочи анализ на IDC за периода юли-септември.

Доставките на персонални компютри са нараснали с 10,4% спрямо същия период на миналата година, достигайки 23,7 млн. броя.

Възстановяването в ЕМЕА се дължи преди всичко на продажбите в Западна Европа, които бележат ръст от 22,7%. В Централна и Източна Европа е регистриран спад от 9%, поради нестабилната политическа и икономическа ситуация в Русия.

IDC отбелязва ефекта от операционната Windows 8.1 with Bing – евтина версия, която Microsoft доставя на производителите на компютри. Благодарение на нея, потрeбителите са получили много изгодни предложения за ноутбуци.

Анализаторите очакват ръстът на РС пазара да се запази и през четвъртото тримесечие, в резултат на традиционно силните продажби в предпразничния сезон.

С по-бавни темпове нарастват продажбите в корпоративния сектор, тъй като обновлението на компютрите след прекратяване на поддръжката на Windows XP вече приключва.

Като цяло, продажбите на ноутбуци в региона ЕМЕА са се увеличили с 13,5% през третото тримесечие, докато при десктоп компютрите се наблюдава ръст от 5,2%, сочи докладът на IDC.

HP укрепва лидерската си позиция на компютърния пазар в ЕМЕА. В периода юли-септември компанията е продала 5,3 млн. броя РС, което е ръст от 16,8% на годишна база. В резултат на това пазарният дял на HP се повишава от 20,9% на 22,1%.

Сериозен ръст бележи вторият по големина играч в региона – Lenovo. Китайският производител е доставил през тримесечието 4,6 млн. лаптопи и настолни РС, бележейки ръст от 43,7%, което отрежда на компанията дял от 19,4%.

Третото място е за Acer, който е продал 2,9 млн. броя РС в ЕМЕА в периода юли-септември, в сравнение с 2 млн. броя година по-рано. С ръст от над 37% компанията държи 12% дял от пазара. В челната петица влизат още Dell (9%) и Asus (8,5%).

Коментар