ЕС разреши мобилни разговори в самолета

Нови правила на Европейския съюз ще позволят на пасажерите да използват своите клетъчни телефони, летейки над Стария континент, за да поддържат връзка със земята. Проблемът, който възниква, обаче е страхът на пътника да пътува до някой бърборко, непрестанно говорещ по своя мобилен телефон.
В началото на седмицата правилата бяха публично оповестени, като официални представители на ЕС очакват няколко авиокомпании да пуснат мобилни услуги през лятото. По този начин блокът от 27 държави ще стане първият регион в света, който премахва забраните за използване на клетъчен телефон на борда на самолета.
Новите правила няма да увеличат риска за терористични актове или за нанасяне на повреда на уредите за управление на самолета. Представителите на ЕС обясниха, че системата се основава на технологията GSM и е била изцяло тествана. Освен това, ще бъдат постановени и предпазни мерки срещу терористични заплахи.
В САЩ, както и в много други държави по света, е забранено използването на клетъчни телефони и други мобилни устройства на борда на самолетите, тъй като това води до риск за разстройване на уредите за управление на машината. От своя страна, пътниците изразяват страхове, че едно такова разрешение за ползване на мобилни устройства може да доведе до прекалено шумна обстановка на борда.
Според авиокомпании и представители на ЕС, рискът за сигурността ще бъде минимизиран, тъй като системата няма директно да свързва клетъчните телефони в самолета със земята. Вместо това, посредством базова станция, намираща се на борда на машината, системата ще свързва телефоните първо със сателит, откъдето сигналът ще бъде насочен към земята.

Коментар