Китай глоби Microsoft за укриване на данъци

Китай преследва всячески Microsoft на своя територия – забрани и глоби се стовариха върху софтуерния гигант

Китай преследва всячески Microsoft – забрани и глоби сполетяха ИТ гиганта

Китайските власти глобиха Microsoft с близо 140 милиона долара, заради укриване на данъци, предаде Ройтерс, позовавайки се на местната информационна агенция Синхуа.

В самото съобщение на Синхуа Microsoft не се споменава директно, но се посочва, че името на глобената компания започва с „М” и, че тя е открила представителство в Пекин през 1995 г.

Освен това агенцията описва компанията като участник в списъка на 500-те най-големи фирми в света. На всички тези критерии отговаря именно Microsoft.

През миналата година Китай се присъедини към международната програма за борба с данъчните измами. Глобата от 840 млн. юана, или 137 млн. долара по днешния курс, наложена на Microsoft, е най-голямата досега за страната.

Microsoft, от своя страна, твърди, че плаща данъци на Китай в пълно съответствие с двустранното споразумение, подписано между Китай и САЩ през 2012 г.

Глобата е поредица от действия, които китайските власти предприеха срещу софтуерния гигант напоследък. По-рано Китай блокира облачната услугата OneDrive и забрани използването на Windows 8 в правителствените структури.

Коментар