КЗК наложи глоба от над 750 хил. лв. на eMag.bg

КЗК наложи солидна глоба на eMag.bg по повод Черния петък и още една кампания на търговеца

КЗК наложи солидна глоба на eMag.bg по повод Черния петък и още една кампания на търговеца

Комисията за защита на конкуренцията установи извършено нарушение от страна на „Данте Интернешънъл” СА, Румъния във връзка с провеждането на рекламна кампания „Черен петък” (Black Friday).

На дружеството е наложена имуществена санкция в размер на 551 549,78 лв., представляваща 4 % от размера на приходите от продажби за 2013 г.

Със същото решение Комисията установи и извършено нарушение от дружеството по във връзка с провеждането на рекламна кампания „1+1 гратис Tassimo” и наложи втора санкция в размер на 206 831,17 лв., представляваща 1,5 % от приходите от продажби за 2013 г.

Производството е образувано по повод постъпил сигнал от потребители относно прилагането на недобросъвестни търговски практики от страна на „Данте Интернешънъл” СА във връзка с „Черния петък”, както и за рекламната кампания „1+1 гратис Tassimo”.

По отношение на рекламната кампания „Черен петък”, Комисията установява, че поведението на ответното дружество не съответства на добросъвестната търговска практика във връзка с определянето на цените и прилагането на отстъпки за промоционалните продукти.

Рекламните послания „Black Friday денят с най-много и най-големи намаления през годината” и „Само днес получаваш най-много и най-големи отстъпки през годината” като част от кампанията „Черен петък” имат заблуждаващ характер по отношение начина на формиране на крайната цена за потребителите.

По отношение на рекламна кампания „1+1 гратис Таssimo” Комисията установява, че в периода 20-24 март 2014 г. „Данте Интернешънъл” СА предлага на клиента при закупуване на една кафемашина да получи втора кафемашина от същия вид „безплатно”, което по същество представлява предлагане на потребителя на добавка (втора кафемашина – по-евтината), която е извън позволените от закона и практиката на КЗК размери.

Това е в противоречие с добросъвестната търговска практика, тъй като чрез предлагане на атрактивни добавки над позволените размери на практика се извършва нарушение, което е в състояние да увреди конкурентната среда, уточниха от КЗК.

Коментари по темата: „КЗК наложи глоба от над 750 хил. лв. на eMag.bg”

добавете коментар...

  1. azsam

    Имаше 120gb intel 520 SSD za 89 лева. Успех да го намерите другаде в БГ за тия пари. Също така и Kingston 240gb за 140 лева. Нашите търтовци и вносители да вървят по-дяволите.

  2. sda

    гледах едно проучване за човешката психика.. ще ви дам пример… в магазин, има изложена дамска чанта на цена $100, за един месец са продадени 4 бройки! На следващия месец пускат същата чанта на промоция – $239, намалена от $499 невероятни 162 продажби…

    евака на КЗК, само дето малко са ги глобили… а за останалите – пийте по една студена вода

  3. -

    Малко са ги одрусали..

  4. dam

    Ми ..

  5. Золумб

    Аз си поръчах нафтовата печка със75% намаление, път емага-а ко ще да фалира.Само да ми я донесът.

  6. :)

    Сега остана да се разбере и коя търговска верига е платила за да се случи точно днес …………боже в каква страна живеем!

Коментар