Предлагаме на Виетнам размяна на обучение

Обмен на държавни служители между Виетнам и България за кратки специализирани обучения предложи министър Николай Василев по време на визитата си в далекоизточната страна.

На срещата с министъра на вътрешните работи Тран Ван Туан са обсъждани въпроси, свързани с кариерното развитие, повишаване на квалификацията на държавните служители, работата на инспекторатите в администрацията и развитието на електронното правителство.

Виетнамските представители са били впечатлени от работата на Института за публична администрация и европейска интеграция и от резултатите, постигнати за последните 2 години от мащабните обучения по информационни технологии и чужди езици в българската държавна администрация.

Според Министър Василев, всеки служител в администрацията трябва непрекъснато да повишава квалификацията си и поне веднъж годишно да преминава различни обучения, за да отговаря на постоянно нарастващите изисквания и модерните принципи на работа.

Виетнамският екип, от своя страна, се е похвалил с мерките, насочени към оптимизация на администрацията. През последните години правителството на страната е положило сериозни усилия за закриване и сливане на структури и опростяване на административната система.

Николай Василев е отправил официална покана към министър Туан да посети България още през 2008 г., за да бъде подписан меморандум за сътрудничество в областта на човешките ресурси и обученията на служители от администрациите на двете страни.

Коментар