Asus контраатакува IBM в патентна война

Тайванската компания Asus съди IBM с обвинението, че ИТ гигантът незаконно използва два от нейните патенти, съобщиха американските медии.
Единият от спорните патенти се отнася до метода за отдалечен достъп на интернет устройства до хранилища за данни. Вторият патент, обект на съдебно разглеждане, касае сървърните технологии.
Asus иска от калифорнийския съд да забрани на IBM да използва въпросните патенти и да й изплати обезщетения за нанесени вреди. По този начин тайванската компания отговаря на подобни претенции, повдигани по-рано към нея от IBM.
През декември 2007 година IBM обвини Asus, че продължава да използва три патента с изтекъл срок на лицензиите още в края на 2004. Американският ИТ гигант поиска от комисията по международна търговия на САЩ да забрани вноса на компютри от Asus.
Технологиите, за които IBM претендира, са свързани със захранването, охлаждането и обединяването на компютрите в клъстери. Според Синия гигант, Asus е използвала тези патентни при сглобяване на компютри със собствена марка, както и за машини по поръчка на Apple и Dell.

Коментар