ООН ще помага на бежанци чрез Google

Агенцията по проблемите на бежанците към ООН (UNHCR) и интернет гигантът Google обединяват усилията си, за да привлекат вниманието на световната общественост към бедственото положение на бежанците, съобщава английският Гардиън.

За целта ще бъде използвана популярната онлайн услуга Google Earth. От нея потребителите ще могат да научат повече за проблемите на бежанците в такива страни като Ирак, Венецуела, Колумбия, Еквадор и Судан, а също така и да се запознаят с работата на хуманитарната агенция.

В Google Earth могат да се намерят сателитни карти, фотографии, видео материали и разкази на очевидци за живота в бежанските лагери. С кликване върху изображението на даден бежански лагер на картата се отварят снимки на обекти, намиращи се на неговата територия – училища, медицински пунктове, водопровод и канализация.

Осигурен е достъп до видеозаписи на хуманитарни операции на ООН, като например запис с посещението на актрисата Анджелина Джоли, посланик на добра воля на ООН, в бежански лагер в Чад.

Говорител на UNHCR съобщи, че програмата скоро ще се развие допълнително с помощта на ново поколение камери с GPS, които ще правят снимки на място и директно ще ги качват в Google Earth. С течение на времето агенцията възнамерява да увеличи броя на показваните елементи и да обхване повече конфликтни точки на планетата.

Сегашната програма се явява продължение на аналогичен проект в  Google Earth, наречен “Криза в Дайфур”. Той стартира миналата година и предостави информация за повече от 1600 разрушени и пострадали села в района Дарфур в Судан.

Конфликтът в Дарфур започна през февруари 2003 година, когато местни жители от неарабски произход възстанаха против правителството на Судан, заради нарушения на правата им. По оценка на ООН местното население е било подложено на геноцид от правителствените войски.

Други хуманитарни организации също използват услугата Google Earth, съобщава Британското общество на Червения Кръст. Услугата е полезна за планиране на работата на обществото в Бангладеш по преодоляване на последствията от унищожителния циклон Сидр, стоварил се върху страната през декември миналата година. Екипът е използвал картите, предоставени от Google Earth, за да добие представа за терена и географското разположение.

Към момента програмата Google Earth е изтеглена  350 милиона пъти.

Коментар