Биткойн не може да опази анонимността

Биткойн не може да защити анонимността на потребителите, твърдят експерти

Биткойн не може да защити анонимността на потребителите, твърдят експерти от Университета на Люксембург

Популярната криптовалута Bitcoin сякаш не може да се справи с главната си задача, а именно – да осигури анонимност на транзакциите между потребителите.

Изследване на експерти от Университета на Люксембург установи, че потребителските IP адреси могат да бъдат идентифицирани с точност до 60%. По време на тестовете, експертите са наели сървър, платили са 1500 евро за трафик и с помощта на няколко компютъра са демаскирали IP адресите.

Когато атакуващите използват всички необходими средства, за да останат незабелязани, ефективността на разпознаване на IP адреса пада на 11%, предаде Блумбърг.

Експерименталната технология позволява да бъдат разкрити голяма част от потребителите на биткойн и принадлежащите им псевдоними и IP адреси. Клиентите на мрежата могат да бъдат идентифицирани по техните „входни възли”, като така се установява и произходът на транзакциите.

В общия случай, анонимната мрежа TOR може да защити от подобни атаки, но експертите твърдят, че техният механизъм преодолява и TOR защитата, ако атакуващият не се нуждае от запазване на своята анонимност.

Уточнява се, че за достигане на 60% ефективност при откриване на IP адреси, е необходимо организиране на малка DoS атака срещу мрежата. Експертите от Люксембург вече обсъждат с разработчици на биткойн внедряване на нови защитни мерки.

Коментари по темата: „Биткойн не може да опази анонимността”

добавете коментар...

  1. ТЦ ТЦ ТЦ

    Преди да прекопирате някоя статия направете си труда да прочетете че това са пълни глупости. Главната задача няма нищо общо с това за което сте писали. Всеки път виждам че ставате все по-несериозни.

  2. Пешо

    Биткойн никога не е претендирал да е анонимен.
    Глупава статия.

  3. linux

    повече,от биткоин
    “https://anoncoin.net/”

  4. linux

    “http://bitkey.io/”

    линукс за биткоини

  5. бацето

    “Популярната криптовалута Bitcoin сякаш не може да се справи с главната си задача, а именно – да осигури анонимност на транзакциите между потребителите.” – ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!!!

    Главната задача на bitcoin е “Abstract. A purely peer-to-peer version of electronic cash would allow online payments to be sent directly from one party to another without going through a financial institution.” за справка – “https://bitcoin.org/bitcoin.pdf”

    Анонимността е третостепенен фактор и идеята е, че би било добре анонимността чрез дигитално плащане да се равнява на тази на плащане в брой (кеш) от гледна точка на човешките права.

    Преди този фактор наприер е обърнато внимание на фактори като инфлация например.

Коментар