Водещи компании в шест индустрии не са внедрили ERP

Оцеляването на българския бизнес зависи до голяма степен от това как ще се справи с новите технологии, коментира CBN

Оцеляването на българския бизнес зависи до голяма степен от това как ще се справи с новите технологии, коментира CBN

В цели шест индустрии водещите 100 компании, които управляват бизнес за над 10 милиарда лева сумарно, не са внедрили нито една ERP система. В Топ 100 на общо 24 индустрии няма внедрена CRM система, а в 31 индустрии – нито една BI, сочи анализ на агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

Процентният дял в най-големите 6500 компании в България по приходи от 58 водещи индустрии с внедрена една от трите системи – ERP, CRM или BI – към края на 2014 година е под 10%. Това е смущаващ резултат за конкурентната способност на българската икономика и бизнес, коментира CBN.

28% е най-високият резултат за индустрия с работещи ERP системи в Топ-125, 6% за CRM и 10% за BI. Ниският резултат е на фона на вече 18-те години внедряване на софтуерни бизнес системи в България и над 200 проекта миналата година, финансирани по Европейски програми.

Оцеляването и конкурентната способност на българския бизнес зависи до голяма степен от това как ще се справят фирмите с внедряването на новите технологии. CBN обръща внимание и на банковия сектор, в частност на отделите за оценка на риска, които трябва да следят дали фирмите имат внедрени и работещи бизнес системи за управление и анализ.

Коментари по темата: „Водещи компании в шест индустрии не са внедрили ERP”

добавете коментар...

  1. :o)

    observer е абсолютно прав!

    Ивко, мой човек, нещо си се изнервил и не си вникнал в думите.
    Сега пак прочети статийката и дай Ctrl+F на думата “агенция” после пий един чай и дишай дълбоко.

    Никой тук в коментарите освен тебе думичка не е отворил за САП или МАП…:)

  2. Ивко

    Драгомирe, почти всички от SAP – сапaджии започват като observer, а някой да почне да пише за ERP различно от SAP всичко било измислица щото единственото велико в света ERP било това на туй SAP и друго немало и айде всички да се дупиме и покланяме.

    Ако observer по някаква случайност се окаже, че не е сападжия – извинявам му се, но в противен случай ако е SAP-ар нека да си ходи надупен, но да не кара и другите.

  3. Драгомир

    Ивко ти изобщо разбра ли какво каза observer? Направо нямам думи!

  4. Ивко

    Нека да има повече такива публикации, за да научават хората за алтернативи на тиранозавъра SAP.
    А ти “observer” си вероятно един от слугинажа и паразитите на SAP.

  5. observer

    Една много измислена агенция си прави реклама…

Коментар