“Черни дупки” поглъщат трафик в интернет

Понякога, когато се опитвате да достигнете до някой сайт, всички ваши усилия остават напразни. Веднага започвате да си мислите, че или сте сбъркали нещо, или не е наред с компютърът ви. Друга причина за този резултат може да бъде и блокиране на сървъра, който хоства сайта.
Причината може да се окаже и много по-мистериозна. Имайки предвид огромното количество потребители, сърфиращи в мрежата, е възможно да се случат странни неща. Най-странното от тях обаче бе открито съвсем наскоро, макар и дълго да се подозираше, че то съществува, а именно – феноменът „черни дупки” в Интернет, писа dailytech.com.
Понякога трафикът непреднамерено се насочва към тези дупки и бива завинаги загубен, макар и между изпращащия и получаващия компютър да е съществувала работеща връзка. Учени от университета във Вашингтон са разработили система, наречена Hubble, която претърсва и най-тъмните места в Интернет за черни дупки, обявявайки резултатите на своя уеб сайт.
Всъщност, резултатът е, че картата със слабите точки на мрежата постоянно се променя. Потребителите могат да видят специфична карта или да пишат за проблеми на специален адрес.
Изследователите ще представят своето проучване на симпозиума за мрежови системи Usenix. Там те ще оборят погрешната идея, че ако и изпращачът, и получателят са активни, то Интернет „работи”. Всеки потребител смята, че ако разполага с работеща Интернет връзка, то той има достъп до цялата мрежа, което обаче не е вярно.
Учените са кръстили своя проект на името на неговия съименник – телескопа на НАСА, тъй като определят действието на системата като идентично на това на телескопа, който също търси и създава карти. Тук обаче търсенията се извършват в пространства, пълни с лабиринти от кабели и рутери. Аналогиите между космологията и интернет проучването са често срещани. Ето защо и изследването е озаглавено “Интернет астрономия”.
Университетският екип е тествал обширни пространства на мрежата с цел да открие компютри, които са достъпни от някои части на интернет, но са недостъпни от други. Този феномен е познат като „частична достижимост”.
Системата Hubble е открила, че близо 7% от компютрите по света са изпитали подобен проблем поне веднъж на три седмици през миналата есен. Самите учени казват, че не са очаквали да намерят толкова много проблеми в интернет и че самите те са доста изненадани от резултатите.
Новата онлайн карта, създадена от учените, се осъвременява на всеки 15 минути. Проблемите се отбелязват с флагове, а цифровите адреси на засегнати групи компютри са представени под формата на списък. Един адрес може да се отнася от няколкостотин до няколко хиляди компютъра.
Hubble представя в списък процента на успешните си опити и колко дълго е продължавал проблемът. Кликвайки върху даден флаг, потребителят получава достъп до списък, показващ кои локации могат и кои не могат да достигнат адреса.
Изследователите се надяват за в бъдеще да успеят да включат информация и за причините, които водят до създаване на черните дупки. Hubble използва мрежата на PlanetLab – това е споделена световна мрежа, съставена от университетски, индустриални и правителствени компютри.
Интернет телескопът разчита на около 100 компютъра в 40 държави, за да извършва своите глобални опити. В момента системата наблюдава 90% от Интернет, казват учените.

Коментар