Израел съзря опасност във Facebook

Официални лица от министерството на отбраната на Израел съобщиха, че са идентифицирали една необичайна нова заплаха за националната сигурност на Израел – популярния уеб сайт за социални контакти Facebook. Разработен е списък с правила, които се отнасят до начините на използване на мрежата, пише вестник Ha”aretz.
Целта е да се предотврати разкриването на класифицирана информация от страна на военнослужещи от израелската армия и служители от министерството на отбраната. На тях им се препоръчва да не разкриват истинските си имена и да не посочват с какво се занимават или къде служат. Иска се от тях също така да внимават да не публикуват фотографии, по които случайно може да се разбере разположението на военната част или да се разпознаят секретни образци на оръжие.
Министерството на отбраната е прибягнало към такива мерки, когато се изяснило, че много служители и сътрудници на министерството не се замислят да изнасят в интернет секретни данни, с което създават заплаха за безопасността на държавата и отделни лица. Източници от вестника твърдят, че новите правила вече са одобрени, но все още не са въведени в действие. 
Мерките на израелското правителство не са безпрецедентни. През февруари 2008 г. министерството на отбраната на Канада също препоръчваше на пребиваващите в Афганистан свои военнослужещи да не публикуват в социалните мрежи фотографии и друга лична информация, която може да застраши тяхната и на семействата им безопасност. След това предупреждение някои военни забраниха свободния достъп до своите страници.
Социалната мрежа Facebook функционира от февруари 2004 година. Досега броят на потребителите на услугата се е увеличил до 69 милиона. Те ежедневно публикуват на сайта около 14 милиона фотографии.

Коментар