Отново война на стандартите за HD видео

Все още не са заглъхнали залповете от войната между Blu-ray и HD-DVD, но на пазара за видео с висока резолюция се разгаря ново съперничество. Този път битката ще се води между форматите за безжично предаване на HD видеосигнали.
Четири стандарта ще мерят сили в надпреварата – WirelessHD, AirHook, WHDI и UWB. Всички тези формати предлагат необходимата скорост за предаване на видео с висока резолюция и качествен звук. Но кой ще е победителят?
Зад WirelessHD, с работна честота 60 GHz, стои SiBeam. Форматът AirHook използва същата честота и се лансира от компанията Radiospire, която го е разработила специално за целите на HD видеото.
Известният от доста време UWB използва честота между 3,1 и 10,6 GHz. Форматът се радва на поддръжка от множество компании. Четвъртият кандидат, WHDI, предложен от Amimon, работи на 5 GHz и вече е готов за комерсиално използване. По-късно тази година се очакват съвместими с него продукти от компанията Belkin.
Някои производители включват в плановете си и популярния безжичен стандарт Wi-Fi като вариант за предаване на HD видеосигнал. Индустрията обаче е по-скоро скептична за възможностите дори и на най-напредналите Wi-Fi технологии да гарантират необходимата скорост.
Войната на стандартите предстои да избухне към края на годината, прогнозират анализатори. Тогава ще се появят повече потребителски устройства, които ще имат функция за безжично предаване на видео с висока резолюция.

Коментар