И най-големите играчи излизат с евтини, ултрамалки лаптопи

Бурни дни очакват пазара на ултрамобилни компютри, прогнозират анализатори. Най-големите играчи в индустрията подготвят модели UMPC от ниския ценови клас, не толкова евтини колкото Eee PC на Asus, но пък с по-добри възможности.
HP вече пусна в продажба своя Mini-Note с цена в диапазона от 499 до 849 долара. За разлика от Eee PC, лаптопът на HP включва пълноценен твърд диск SATA с капацитет до 160 GB, съпоставим по размери с флаш базираните SSD устройства.
Mini-Note предоставя екран с диагонал 8,9 инча и е достъпен в два варианта по отношение на операционната система – със SUSE Linux или с Windows Vista.
Dell, основният конкурент на HP, планира да пусне през юни UMPC, също с 8,9-инчов екран и начална цена 499 долара. В компанията са убедени, че пазарът на ултрамобилни компютри има огромен потенциал.
Компютърните производители са способни да предложат леки, компактни и евтини модели лаптопи, с достатъчна мощ за базовите изчислителни задачи. В близките месеци Dell ще лансира няколко модела, с които да заинтригува мобилните потребители.
Не са тайна и плановете на Acer да се намеси на този пазар. За потребителите това ще означава по-голямо разнообразие от продукти и по-ниски цени.

Коментар