Google ще разчита на френски опит в Project Loon

Въздушни балони на височина 18-20 км ще доставят интернет в отдалечени райони

Въздушни балони ще доставят интернет в отдалечени райони

Националният център за космически изследвания (CNES) на Фрация обяви партньорство с Google в рамките на проекта за интернет достъп в отдалечени райони Project Loon.

50-годишният опит на CNES ще помогне на интернет гиганта в реализацията на мащабния по своя замисъл проект за осигуряване на достъп до интернет чрез въздушни балони, разположени в стратосферата.

Въпреки че скоростта и покритието на интернет постоянно нарастват, в света все още има много райони без достъп до мрежата. Става въпрос за две трети от населението на Земята, което няма връзка с интернет. Екипът на подразделението за авангардни разработки Google X е амбициран да реши този проблем.

Планът предвижда издигане в стратосферата на въздушни балони, които ще осигурят интернет в областите, където е трудно и неизгодно изграждането на инфраструктура за кабелен или безжичен достъп.

Оборудването в балоните ще се захранва от слънчева енергия. Предполага се, че балоните ще се издигнат на височина 18-20 км, за да не пречат на гражданските самолети и да не зависят от атмосферните условия.

Google ще организира продължителни полети на голям брой въздушни балони. Специалистите на CNES ще анализират данните от тестовите полети и ще разработят балони от следващо поколение.

Коментар