5G епохата започва след пет години

Към 2020 г. броят на абонатите на 5G в света ще възлезе на 100 милиона

Към 2020 г. броят на абонатите на 5G в света ще възлезе на 100 милиона

Широкото внедряване на мрежи от пето поколение (5G) ще започне към края на десетилетието, прогнозира ABI Research. Началото на 5G епохата ще бъде съпроводено с редица трудности.

Мрежите 5G ще се развиват по-бавно, отколкото LTE 4G. На първо място, причина за това са трудностите по замяна на оборудването – току-що преминали към LTE, операторите едва ли ще искат да инвестират веднага в нова технология.

Първите 5G мрежи ще се появят след две години, но само за експериментални цели. Към 2020 г. броят на абонатите на 5G в света ще възлезе на 100 милиона. Бумът ще започне през 2023 г., когато телеком операторите ще са си върнали вложенията в LTE и ще имат готовност за нови инвестиции.

Китай и САЩ първи ще въведат 5G мрежи, наред с Япония, Великобритания и Южна Корея. Мрежите от пето поколение ще се разгръщат в големите градове, където гъстотата на населението е много висока.

Първоначално операторите ще инсталират малки мрежи, които покриват определени квартали с бърз мобилен интернет. Постепенно, ще се изграждат макро 5G мрежи с голям обхват. Въпросът за скоростта остава отворен, но несъмнено тя ще бъде много висока, като се има предвид, че LTE от 9-та категория поддържа 450Mbps.

Коментари по темата: „5G епохата започва след пет години”

добавете коментар...

 1. Фофу

  То така Ванката, ама фукнята мира има ли?

 2. Ванката

  Хора, нали ви казах оставете ТИЯ ДЖИ-та и глупости безподобни НЕ ПОЛЗВАЙТЕ мобилния неограничен интернет който е всъщност е ограничен и скъпарски.

  3G, 4G, 5G – АМА СЪВСЕМ спокойно можем да ГИ ПРОПУСНЕМ – бъдете разумни ползвайте жицата и оптиката за интернет без ограниченията на неограничение молибил дебил смарт интернет от телефонаджийски крадливи компании.

 3. :o)

  5G след 5 години
  4G след 4 години и така 🙂

  усещам че пак няма да дойде “иновацията” от изискване на потребителите, а обратното – ще им бъде наложено. До вчера така, днеска 5 Жи…що? ами за да си пет-жик-так…

 4. Anonymous

  Тука 4G нямаме но може след 10-20 години и 5G да имаме знае ли се 😀

 5. (c:

  5G след 5г 😀

Коментар