САЩ забраниха износа на ИТ техника в Крим

Кримчани ще бъдат лишени от възможността да купуват iPhone и друга американска техника, след като Барак Обама наложи санкции върху търговията и инвестициите на полуострова.

Под забрана попада експортът на стоки, технологии и услуги от САЩ за Крим, както и новите инвестиции. Става въпрос и за преките, и за косвените доставки, т.е. санкцията се простира върху всякакви продукти, които ползват американски технологии.

Това означава, че освен продукти с марките на Apple, Dell, HP, Microsoft и др., в Крим не могат да се внасят легално и устройства от други производители, които ползват процесори на Qualcomm и Intel, например.

Засега остава неясно как ще бъде реализирано на практика подобно изискване, при наличието на силно развити глобални канали за доставка на електроника. Освен това Крим вече е част от Руската федерация и забраните на Белия дом едва ли могат да повлияят върху придвижването и продажбата на високотехнологични продукти в нейните рамки.

Коментари по темата: „САЩ забраниха износа на ИТ техника в Крим”

добавете коментар...

  1. Българин

    САЩ отдавна не са господарите на света, за да си мислят, че могат да влияят по какъвто и да е начин на други държави.

  2. Драгомир

    Това е смехотворна санкция. Защото кримчани не са виновни на практика за нищо. Направиха си референдум – имат право. Това, че референдума е признат от Русия – ами на Русия да налага санкции… Само дето на черньо не му отърва това.

    По-скоро ограниченията трябва да бъдат за държавната администрация (примерно кметове) в Крим.

Коментар