Графен обезсолява евтино морската вода

Погледнат под микроскоп, перфоренът прилича на мрежа с дупки с ширина стотна от нанометъра

Погледнат под микроскоп, перфоренът прилича на мрежа с дупки с ширина стотна от нанометъра

Обезсоляване на водата 100 пъти по-евтино? Да, възможно е с помощта на графен.

Инженери от Lockheed Martin разработиха и патентоваха молекулярна филтрационна мембрана, наречена „Перфорен”, която може да обезсолява морска вода с помощта само една стотна от енергията, необходима на други технологии, пише GreenTech.bg.

„Перфоренът” е направен от графен – вълнуващ нов наноматериал, който идва под формата на листове от въглеродни атоми с дебелина 1 атом. Подобно на технологиите от приказките, графенът изглежда като вълшебна пръчица за многобройните проблеми на околната среда, като например съхраняване на електроенергия, премахване на замърсяването на въздуха, усъвършенствани фотоволтаици, материали с висока якост – а сега и обезсоляване на вода.

Погледнат под микроскоп, този материал прилича на мрежа с дупки с ширина стотна от нанометъра. Дупките са достатъчно малки, за да попречат на хлорните и натриевите йони в солената вода, но достатъчно големи, за да позволят на чистите водни молекули да преминат свободно.

Материалът е изобретен от инж. Стетсън от Lockheed. В интервю за Ройтерс той казва, че новият материал е 1000 пъти по-здрав от стоманата и 500 пъти по-тънък от най-добрия съществуващ филтър за обезсоляване чрез обратна осмоза. „Енергията, която се изисква, и налягането, което е необходимо, за да се филтрира солта, са около 100 пъти по-малки”.

Обезсоляването на морска вода обикновено използва най-малко 3 киловатчаса на кубичен метър. Учените смятат, че технологията за обезсоляване на Lockheed може да се превърне в един от най-важните източници на енергия и вода в Близкия изток. Сега фирмата търси партньори за комерсиализация на технологията и се надява да започне производство на този невероятен нов материал през 2015 г.

Коментари по темата: „Графен обезсолява евтино морската вода”

добавете коментар...

  1. Ангел

    Започва ерата на графена! С негова помщ ще направим големи космически кораби като в сериала Стар Трек: Ентърпрайз! Остава да се измисли техология за двигатели достигаща почти светлинна скорост!

Коментар