SAP отваря центрове за данни в Русия

SAP ще се погрижи данните на руски компании, ползващи нейни услуги, да се съхраняват в страната

SAP ще се погрижи данните на руски компании, ползващи нейни услуги, да се съхраняват в страната

Немският софтуерен гигант SAP ще отвори два центъра за данни в Русия за облачни услуги, съобщи Ведомости, позовавайки се на изпълнителния директор на SAP СНГ Вячеслав Орехов.

Единият от центровете ще бъде основен, а вторият – резервен. В тях ще се съхраняват данни на клиенти на SAP, които ползват системи за управление на персонала, взаимодействие между доставчици и купувачи на стоки и услуги и др.

Всеки от двата центъра ще включва по 60 сървърни шкафа. Проектът се оценява на 20 милиона евро, а откриването е планирано за 23 декември.

По думите на Орехов, около 10 руски компании ползват облачни услуги на SAP, както и над 100 чуждестранни представителства в страната. Досега техните данни се съхраняваха на сървъри в други държави, което безпокоеше руските клиенти на SAP.

Друга причина SAP да отвори центрове за данни в Русия е подготвян закон, съгласно който руснаците ще бъдат задължени да съхраняват персонални данни на територията на страната. Очаква се това изискване да влезе в сила от 1 септември 2015 г.

Коментар