DDoS атаките стават масов инструмент

На обемни DDoS атаки са подлагани медии, големи компании от финансовия сектор и интернет магазини

На обемни DDoS атаки са подлагани медии, големи компании от финансовия сектор и интернет магазини

Технологиите за DDoS-атаки, които причиняват сривове на уеб сайтове, стават достъпни и за по-нискоквалифицирани специалисти. Наблюдава се ръст в интензивността на обемните Volumetric атаки , които се използват като инструмент срещу големи цели, сочи доклад на компанията Qrator Labs.

Широкото разпространение на подобен вид DDoS атаки се обяснява с факта, че технологиите за тях вече са достъпни и за нискоквалифицирани специалисти. През септември 2014 г. е нараснала не само сумарната мощност на DDoS атаките, но и честотата им. Ако досега мощните атаки бяха свързани с конкретни събития, днес те са масови и се използват в ежедневната конкурентна борба.

Статистиката сочи, че през 2014 г. броят на атаките със сила над 10 Gbps (гигабита в секунда) е нараснал 3 пъти – от 47 до 155, по данни към 1 ноември, т.е. подобни атаки се наблюдават през ден. Атаките с мощност над 100 Gbps се случват всяка неделя, като броят им е нараснал 11 пъти за една година.

На обемни DDoS атаки са подлагани медии, големи компании от финансовия сектор и интернет магазини. Масовото им разпространение е улеснено от опростените технологии, както и от по-ниската себестойност на Volumetric атаките. В момента една такава атака с гигабайтова сила струва между 10 и 50 долара на денонощие.

Коментар