Китай форсира план за собствени технологии

Китайското правителство планира да замени чуждите технологии със собствени в ключови отрасли

Китайското правителство планира да замени чуждите технологии със собствени в ключови отрасли

Към края на десетилетието Китай ще премине към използване на собствени технологии в ключови отрасли.

Правителството на страната постепенно се отказва от чуждите технологии в много от стратегически важните области и се насочва към местни разработки.

Стъпки в тази посока ще предприемат банките, военните, държавните предприятия и ключови правителствени структури. Планът на властта в Пекин предвижда всички тези отрасли да преминат към собствени технологии до 2020 година, пише Блумбърг.

Китай вече направи успешни изпитания на алтернативни технологии в град Съпин. В частност, операционната система Windows е заменена със собствената разработка NeoKylin. Внедрени са също така сървъри, произведени в Китай.

По-рано тази година Китай изключи Apple от списъка с разрешени продукти за правителствения сектор. Някои чуждестранни доставчици могат да избегнат замяната, ако предложат уникални технологии и разрешат достъп до тях на китайските инспектори по сигурност.

Новината за замяна на чуждите технологии със собствени доведе до поскъпване на акциите на китайските производители. Страната разполага с огромни производствени мощности и компании с развити технологии и глобално присъствие като Huawei, но подмяната на цялата техническа база ще бъде доста труден процес.

Коментари по темата: „Китай форсира план за собствени технологии”

добавете коментар...

  1. :)

    Дръпнатите освен да крадат чужди технологии, друго не могат.

Коментар