Wi-Fi комуникации навлизат в самолетите

През декември 2007 г. щатската авиокомпания JetBlue започна пилотни тестове по използването на безжични услуги по време на полет, които осигуряват на потребителите достъп до електронните им пощи в Yahoo и чат, както и възможност за получаване на имейли през Wi-Fi от BlackBerry мобилни устройства, пише San Francisco Cronicle.

В близките месеци четири американски авиопревозвача – American Airlines, Southwest Airlines, Alaska Airlines и Virgin America, започват пробно да предлагат още по-гъвкав набор от Wi-Fi услуги: високоскоростен Интернет към преносими компютри, медиа-плейъри и разнообразни устройства за интерактивни игри. Включването на безжичната услуга като постоянна функция в самолетите може да стане при много от авиокомпаниите в САЩ до края на този година.

Услугите включват широк набор от технологии, но те предлагат едни и същи базисни условия: да осигурят на хората достъп до Интернет, на какъвто те се радват в домовете си, на работното място или в точките за достъп.

“По-голямата част от дейностите ни в ежедневието са свързани с достъп до Интернет. Реално това е връзката с работата ни, така че да предложим Интернет свързаност по време на полета е много ценна услуга”, твърди Дъг Баклин, ръководител на комуникациите и технологиите при полет в American Airlines.

Все пак, безжичните услуги по време на полет няма да включват възможността за употреба на клетъчни телефони, опция, която за момента е забранена от Федералната комисия по комуникации и Федералната авиационна администрация в САЩ. Повечето авиокомпании се зарекоха да премахнат възможността за използване на Skype и други телефонни услуги, базирани на Интернет свързаност, достъпни през преносими компютри и Wi-Fi телефони.

Същевременно, Европейската комисия одобри използването на телефонните услуги по време на полет, възможност, тествана от авиопревозвачи като Air France, Emirates and Ryanair. След новината, че ЕК формално одобри употребата на мобилни телефони в самолети, прелитащи през европейското въздушно пространство, това е нова крачка в употребата на технологии в летателните средства. Разрешението на ЕК предвижда GSM-ите да могат да бъдат включени и използвани едва след като самолетите наберат височина от поне 3000 метра.

Макар официалното становище на ЕК да идва след 6-месечни консултации и ще влезе в сила по-късно тази година, тази стъпка ще облекчи потребителите на въздухоплавателните услуги. На всеки му се е искало да си включи мобилното устройство по време на дългия полет и да свърши някаква работа – да отговори на е-писмо или да направи справка в Интернет или просто да се свърже с близките си. В ерата на технологиите тази възможност вече е на една ръка разстояние.

Коментар