Смартфони с алтернативни ОС ще навлязат през 2015 г.

Ниските цени ще привлекат много потребители към смартфоните с алтернативни операционни системи като Firefox OS

Ниските цени ще привлекат много потребители към смартфоните с алтернативни операционни системи като Firefox OS

Продажбите на смартфони с нови, алтернативни операционни системи ще нараснат значително през 2015 година. В частност, очаква се по-широко разпространение на платформи като Android One, Firefox OS и Tizen.

Подобни смартфони ще се радват на повишено търсене от страна на потребителите, които за първи път купуват „умен” телефон, пише DigiTimes.com. Същевременно, броят на потребителите на обикновени телефони ще намалява по целия свят.

По данни на Gartner, през третото тримесечие на 2014 г. делът на т.нар. „feature phone” – апарати с по-скромни възможности от смартфоните – е намалял до 34%. Прогнозата сочи, че към 2018 г. делът на тези устройства ще падне до 10%.

Тъй като разликата в цените на смартфоните и обикновените телефони постепенно се стопява, много потребители ще предпочетат „умно” устройство, когато сменят своя стар апарат с нов.

Освен това производителите ще бъдат стимулирани да пускат евтини смартфони (50-100 долара) с алтернативни операционни системи, заради постепенния отказ на Microsoft от устройствата в класа „feature phone”.

Mozilla, разработчикът на Firefox OS, създаде заедно с китайски производители като TCL, ZTE, Huawei и Spreadtrum Communications логистична верига за смартфони с новата платформа. В момента са налични 14 модела с Firefox OS, които се продават от местни оператори на десетки пазари по света на цени по 30 долара.

Google пък се опитва да стандартизира смартфоните с платформа Android One. Подобни устройства се предлагат на развиващите се пазари, вкл. Индия, от местни производители, сред които личат имената на Micromax, Karbonn и Spice.

През 2015 г. Google планира да увеличи броя на своите партньори за налагане на Android One и ще търси подкрепа от производители като Qualcomm, MediaTek, HTC, Asus, Acer и Lenovo. С тяхна помощ компанията се надява да създаде ново поколение устройства на база Android One, които ще се появят на пазара още през първото полугодие.

В същото време Samsung развива своя проект за смартфони под управление на операционна система Tizen. Първият подобен модел, известен като Z1, има 4-инчов екран и двуядрен процесор и се очаква на пазара в Индия в началото на 2015 г. с цена от 100 долара.

Коментари по темата: „Смартфони с алтернативни ОС ще навлязат през 2015 г.”

добавете коментар...

  1. :-)

    Нека!

  2. Драгомир

    Не винаги повечето възможности означава по-добро. Ето защо не е ясно дали смартфоните ще получат толкова добро приемане от страна на потребителите от развиващите се страни. Дори и ако станат на цената на обикновените телефони.
    И каква е ползата да ти продадат смартфон, ако с него няма да изхарчиш и лев повече, отколкото ако си с обикновено телефонче???

  3. Anonymous

    Искам Ericsson R310s.

Коментар