Chrome OS вече изпълнява Linux в прозорец

С няколко лесни операции потребителите на хромбуци получават достъп до пълноценна Linux система в прозорец на Chrome OS

С няколко лесни операции потребителите на хромбуци получават достъп до пълноценна Linux система в прозорец на Chrome OS

Потребителите на хромбуци се сдобиха с възможност да пускат Linux в прозорец на операционната система Chrome OS. За целта те трябва да активират режим разработчик и да инсталират специално разширение Crouton за Chrome, както и самата помощна програма Crouton.

Само с няколко лесни операции потребителят ще получи достъп до пълноценна Linux система, изпълнявана в прозорец вътре в Chrome OS, без необходимост от превключване или презареждане, става ясно от публикация в Google+ на Франсоа Бюфорт.

Въпреки че се базира на Linux, системата Chrome OS е сериозно преработена. На практика, освен ядрото тя има малко общо с останалите дистрибуции на Linux. Разширението Crouton позволява пускане в прозорец на всяка Linux дистрибуция и работа с нея по обичайния начин.

Linux е привлекателна за потребителите на хромбуци, тъй като за нея има голям брой игри, а освен това отворената платформа позволява пускане на Windows приложения в емулатора Wine.

И досега чрез инструмента Crouton (ChRomium Os UbunTu chrOot enviroNment) можеше да се пуска произволна Linux дистрибуция в среда Chrome OS, но не в режим прозорец, поради което се налагаше превключване между двете системи.

Коментари по темата: „Chrome OS вече изпълнява Linux в прозорец”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Забележително е, че Linux може да подкарва Linux приложения … 😀

    Изключителни иновация и креативност от Google, изключителна.

  2. sda

    е що да неможеш да сложиш Wine на chrome OS?!?!… откровено казано е глупаво- преработена на 99%, но си остава linux… а сега слагате емулатори, за да подкарате убунто, на който слагате емулатор за да подкара windows-ки програми/игри

Коментар