Таблетите не успяха да елиминират компютрите

Пазарът на таблети вече не може да се върне към предишните си показатели на растеж

Пазарът на таблети не може да се върне към предишните си показатели на растеж

Ситуацията на пазара за таблети се променя бързо. Докато преди две години анализаторите отчитаха удвояване на продажбите, сега прогнозите не са оптимистични.

След трудната 2014 г., когато ръстът забави темпо, пазарът на таблети вече не може да се върне към предишните си показатели, сочи анализ на Gartner.

Търсенето на таблети отслабва и през настоящата година продажбите ще се увеличат само с 8%, достигайки 233 млн. броя.

Няколко фактора предопределят края на бурния ръст при таблетите. На първо място това е увеличеният им жизнен цикъл, вкл. за сметка на обновяването на софтуера, което забавя моралното остаряване на устройствата. Друг фактор е липсата на иновации в хардуера, в резултат на което потребителите нямат стимул да заменят съществуващите си таблети, отбелязва Gartner.

Според предварителните резултати, през 2014 г. в света са продадени 216 млн. таблета. За сравнение, пазарът на настолни и мобилни РС, вкл. ултратънки модели, възлиза на 318 млн. броя. Очевидно, таблетите не успяват да се наложат над компютрите.

Нещо повече, очаква се през настоящата година пазарът на РС да отбележи известен ръст – продажбите ще достигнат 321 млн. броя, а през 2016 г. ще продължат да нарастват, възлизайки на 333 млн. броя.

В същото време прогнозираните продажби на таблети през тази и следващата година са съответно 233 и 259 млн. броя. Ако обаче се разгледат таблетите и телефоните заедно, то се вижда, че мобилните устройства изпреварват значително РС-тата.

През 2014 г. на световния пазар са доставени над 1,838 млрд. броя мобилни телефона. През настоящата година се очаква продажбите да достигнат 1,906 млрд. броя, а през 2016 г. – 1,969 млрд.

Коментари по темата: „Таблетите не успяха да елиминират компютрите”

добавете коментар...

  1. 007

    Още като си купих първия (и единствен) таблет, разбрах, че това нещо няма да го бъде. Почти не съм го ползвал – седи си, морално си остарява и прашясва. Таблета единствения шанс му са учениците да го ползват вместо учебник и хлапетиите с игричките

  2. Диван

    Иване, след 10 години две неща са сигурни няма да ти има теб и няма да има телефони.
    Телефоните ще изчезнат напълно на 100% ще има само компютри и всичко ще свързано в Интернет няма телефонаджийски простотии и оператори кабеларки хлебарки само хлебарките ще са винаги с нас. 🙂

  3. Ivan

    След 10 години няма да има PC.

  4. Иван

    За сериозна офис работа компютъра е незаменим – таблета и смартфона са по скоро за бърза и краткотрайна комуникация.

  5. Anonymous

    Таблетите и смарфоните няма да заменят никога PC-to 😉

Коментар